Pytanie do dietetyka

    Pytanie zadała: Wioletta     Data dodania: 2011-08-25     wyślij link e-mailem        

Podwyższony kwas moczowy we krwi

Izabela Auszadniczek - pytanie do dietetyka

Odpowiedź udzieliła mgr Izabela Auszadniczek
Dietetyk Vivalavita

Pytanie:

Witam,mam pytanie. Otóż 2 tyg temu dowiedziałam się, że mam podwyższony kwas moczowy 6,8. Moja pani nefrolog zaleciła mi niejedzenie wątróbki, czekolady itp, właściwie rzeczy które lubię, w tym również ryb, co powinnam jeść, jakie menu stworzyć? Proszę o pomoc . Mam 36 lat, wcześniej przebyta choroba wrzodowa i brak prawej nerki. Pozdrawiam.

Odpowiedź:

Witam Pani Wioletto,
aby obniżyć zawartość kwasu moczowego w organizmie należy zastosować odpowiednią dietę. Powinna Pani ograniczyć tłuszcz, a zapotrzebowanie energetyczne uzupełniać węglowodanami, które wzmagają wydalanie moczanów z organizmu. Posiłki należy jadać regularnie, a ostatni  z nich powinien być spożywany 4-5godzin przed zaśnięciem, by w czasie snu nie odkładał się kwas moczowy. Ograniczyć należy spożywanie produktów zawierających dużo związków purynowych jak np. mięso, wywary mięsne, podroby, sardynki, śledzie, dziczyznę, kakao, herbatę, czekoladę, groch, fasolę, kapustę, soczewicę. Ograniczeniu podlega również spożycie alkoholu, który wpływa na przemianę kwasu moczowego. W diecie zaleca się spożywanie pokarmów o niskiej zawartości puryn jak: masło, ser, mleko, śmietana, ryż, owoce, miód, dżemy, marmolady, cukier. Należy dostarczać odpowiednią ilość płynów.

W Pani przypadku dieta powinna być przystosowana indywidualnie ze względu na przebytą chorobę wrzodową oraz brak nerki. Polecam skorzystać ze specjalistycznej porady dietetyka, który dostosuje dietę odpowiednio do Pani stanu zdrowia.

Pozdrawiam serdecznie,
mgr Katarzyna Fizia
Dietetyk


Skomentuj (0) Wyświetleń: 48154 


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB