3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Cu (miedź)


Cu Opis i funkcje:

Miedź (Cu) - Pobudza rezerwy żelaza do syntezy czerwonych krwinek.  Wspólnie z żelazem. Wchodząc w skład enzymów transportujących tlen do tkanek. Składnik niezbędny do wytwarzania tkanki kostnej i łącznej. Ma udział w metabolizmie tkanki nerwowej.



cielęcina, orzechy, warzywa strączkowe, zboża, drób, wątroba, małże, ryby, kasza gryczana, żółtka jaj

Zapotrzebowanie: 
Miedź wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg].


Zalecane normy dietetyczne na Miedź dla różnych grup ludności*

 

Grupy ludności

Miedź

Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]

Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych

[µg / dzień]

Dzieci 1-3 lat 340 1000
Dzieci 4-8 lat 440 3000
Chłopcy 9-13 lat 700 5000
Młodzież męska 14-18 lat 890 8000
Mężczyźni 19-30 lat 900 10000
Mężczyźni 31-50 lat 900 10000
Mężczyźni 50-70 lat 900 10000
Mężczyźni powyżej 70 lat 900 10000

Dziewczęta 9-13 lat

700 5000
Młodzież żeńska 14-18 lat 890 8000
Kobiety 19-30 lat 900 10000
Kobiety 31-50 lat 900 10000
Kobiety 50-70 lat 900 10000
Kobiety powyżej 70 lat 900 10000
Kobiety ciężarne do 18 lat 1000 8000
Kobiety ciężarne 19-30 lat 1000 10000
Kobiety ciężarne 31-50 lat 1000 10000
Kobiety karmiące do 18 lat 1300 8000
Kobiety karmiące 19-30 lat 1300 10000
Kobiety karmiące 31-50 lat 1300 10000

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

 

Niedobór witaminy:

- anemia,
- obrzęki, zmiany kostne,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- mniejszona odporność na infekcje,
- nieprawidłowe tworzenie się kolagenu,
- demineralizacja kości.

Nadmiar witaminy:

- nudności,
- wymioty,
- bóle mięśniowe i brzucha,
- anemia.

Co wpływa na pogorszenie wchłaniania:

nadmiar witaminy C

Co wpływa na polepszenie wchłaniania:

kobalt, żelazo, cynk

  •  wchodząc w skład dysmutazy ponadtlenkowej, przyczynia się do niwelowania wolnych rodników,
  • w 90% miedź jest związana z białkiem (ceruloplazminą),
  • gotowanie buraków i czerwonej kapusty w miedzianych garnkach może spowodować zmianę ich koloru na niebieskawy.


Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2012-12-11 15:53
    trochę nieskładnie opis miedzi jest napisany
  • Marzenna Marzenna 2012-10-17 05:41
    w dziwnych produktach jest
  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2012-09-05 18:53
    wątróbka jest ok

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB